Over het De Witt Institute

Het De Witt Institute is de kern van de NLBVO en fungeert als denktank van de organisatie. Het instituut draait om het verspreiden van kennis over de kunst van het onderhandelen en om de gemeenschap te dienen. Het is dé plek in Nederland voor wie onderhandelen wil begrijpen.

Het instituut is ook de geboorteplaats van het concept van methodisch onderhandelen. Waarde creëren en relaties verbeteren terwijl u onderhandelt, dat is ons doel. Maar het kader van methodisch onderhandelen helpt je voorkomen dat je in veelvoorkomende valkuilen stapt en fouten maakt die makkelijk te voorkomen zijn.


Onze fellows zijn CEO's, juristen, diplomaten, psychologen, communicatiespecialisten, onderzoekers en trainers; allemaal in leidinggevende posities in grote bedrijven of de publieke sector. Door middel van openbaar debat, training/advies en panelreviews helpen we het denken over onderhandelingen te verbeteren.

Activiteiten

Het Instituut biedt hulp aan wie op zoek is naar kennis, advies of training op het gebied van onderhandelen. Het Instituut speelt een actieve rol in het publieke debat en benadrukt het belang van onderhandelingen in het publieke domein. Door het organiseren van openbare evenementen, zowel grote als kleine, en door onderzoek te doen en zaken te behandelen, wil het Instituut het begrip van het grote publiek over onderhandelingen verdiepen.

Het De Witt Institute biedt de volgende diensten aan:

  • Panelrecensies over onderhandelingsdilemma's (PRND)
  • Toegang tot Onderhandelingsstrategie, consultancies en auditing
  • Scholarship programma


Panelrecensies over onderhandelingsdilemma's

Johan de Witt nam nooit geschenken aan, het enige wat hij aannam was een warme maaltijd. Het De Witt Instituut biedt u een unieke kans om uw onderhandelingsdillema's door experts te laten evalueren. We brengen de experts samen tijdens een warme maaltijd. In een anonieme setting legt u uw dilemma voor aan een groep experts die u alleen bij hun voornaam kent. We zullen een open en openhartig gesprek voeren om uw dilemma's te begrijpen en zullen u advies en mogelijke acties aanbieden, die u kunt meenemen naar uw organisatie.

Toegang tot Onderhandelingsstrategie, consultancies en auditing

Begrijpen hoe effectief te onderhandelen en samen te werken terwijl relaties worden beschermd en verbeterd, zijn essentiële vaardigheden die leiders, managers en medewerkers van vrijwel elke succesvolle organisatie moeten bezitten of verwerven. Door middel van evaluatie, instructie en advies helpt De Witt organisaties een cultuur op te bouwen die onderhandeling en samenwerking bevordert, wat zou moeten leiden tot overeenkomsten met een hogere waarde.

Scholarship programma

Het De Witt Scholarship Programma biedt een select aantal getalenteerde individuen de mogelijkheid om een beurs te ontvangen om deel te nemen aan het Program on Advanced Negotiations. Het Scholarship Program is zeer selectief en is alleen bedoeld voor getalenteerde personen die zeer gemotiveerd zijn om dit programma te volgen.

Wie is De Witt?

Het Instituut is vernoemd naar Johan de Witt (1625-1672), de beroemde raadpensionaris van Nederland. Door zijn onderhandelingsvaardigheden slaagde hij erin om destijds een van de meest invloedrijke leiders van de wereld te zijn.

Bij het Instituut brengen we experts op het gebied van onderhandelen samen. Via dit deskundige en invloedrijke netwerk kunnen we mensen in onze gemeenschap helpen om problemen op te lossen door middel van onderhandelingen in plaats van strijd. We combineren bewezen principes en praktijken met diepgaande kennis van onderhandelingen en geschillenbeslechting.

Maarten van Rossum

is een van de oprichters van het De Witt Instituut. Hij werd opgeleid in het Harvard-programma over onderhandelingen door professor Robert Bordone. Maarten doceert geavanceerde onderhandelingen en internationale onderhandelingen aan verschillende academies in Nederland.

Maarten was als diplomaat gestationeerd in Brussel, Afghanistan en Washington en senior counsel van de premier. Na zijn diplomatieke carrière was hij Global Director of Public Affairs bij HEINEKEN Company. Momenteel is hij de Strategy Principal bij &FLUENCE.

Elske Doets

Elske is eigenaar van reisorganisatie Doets Reizen, initiatiefnemer van de maatschappelijk betrokken startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Acadamy. De kernboodschap van Elske is dat we collectief af moeten van oude denkpatronen en reflexen.


Daarnaast is haar centrale boodschap dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving (meer) vrouwen op sleutelposities nodig heeft. Dit moet echter niet worden afgedwongen door quota, maar worden gerealiseerd door het onvermijdelijk te maken. Bottum-up initiatieven zoals de Young Lady Business Academy liggen aan de basis van deze ontwikkelingen

Juan David Yrausquin

Juan David is voormalig minister van Financiën in de regering van Aruba en was gevolmachtigd minister voor Aruba in Den Haag.

Juan David onderhandelde over een grote pensioenhervorming met verschillende vakbonden in de publieke sector op Aruba, waardoor de ondergefinancierde pensioenverplichtingen van de pensioenfondsen van 1,4 miljard dollar werden stopgezet.

Hij is opgeleid in het Harvard Program on Negotiations door professor Daniel Shapiro en is een alumni van Columbia University in New York.

Anne de Graaf

Anne is senior manager bij de Heineken Company. Ze werkte voorheen voor het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en coördineert de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader van de EU: uitdagende en langdurige multilaterale onderhandelingen. Voorafgaand aan haar huidige functie was zij gestationeerd in Maleisië en tijdens het Nederlandse voorzitterschap bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel, waar zij onderhandelingen leidde op het gebied van de financiering van militaire EU-operaties en het externe migratiebeleid van de EU. Voordat ze bij de diplomatieke dienst kwam, vertegenwoordigde ze ook NL in multilaterale werkgroepen van Europese toezichthouders op kapitaalmarkten.

Voor Anne maken onderhandelingen deel uit van het dagelijks leven. Het gaat om sociale vaardigheden, analytische vaardigheden, leiderschap en samenwerking, om er maar een paar te noemen. Haar kompas is haar nieuwsgierigheid en voortdurende ambitie om haar tegenhangers te begrijpen..

Maartje van Bavel

Maartje is eigenaar van Speech Republic. Speech Republic traint politici, CEO's, ondernemers, wetenschappers en high potentials in binnen- en buitenland. Maartje helpt hen om eerst hun verhaal te vinden en het vervolgens te communiceren.

Het doel dat Maartje nastreeft met Speech Republic is om de versterker te zijn in de stem van changemakers.

Onderhandelen gaat over zoveel meer dan cijfers en data. Onderhandelen gaat ook over het verhaal dat je vertelt en de verbinding die je weet op te bouwen met de andere partij.

Tim Masselink

is oprichter & managing partner bij &FLUENCE. Voordat hij &FLUENCE oprichtte, werkte Tim bij Berenschot en als trainer Internationale Onderhandelingsvaardigheden voor het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen “Clingendael”.

Tim is afgestudeerd als organisatiepsycholoog en politicoloog en heeft altijd interesse gehad in de gedrags- en psychologische kant van onderhandelen.

Bart Wolters

Bart is advocaat en partner bij HVG Law in Nederland en heeft meer dan 20 jaar ervaring met nationale en internationale ondernemingstransacties.

Hij is gespecialiseerd in fusies en overnames, joint ventures en contractuele partnerschappen, commerciële contracten en tot slot outsourcingtransacties van bedrijfsprocessen.

Ed Kronenburg

Ed was zowel ambassadeur in Parijs als in Peking. Als ervaren diplomaat en topambtenaar leerde hij ook de Brusselse arena kennen als geen ander. Hij werd geplaatst bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU. Daarna werkte hij voor de Europese Commissie in het kabinet van de Nederlandse Europese Commissie.

Later werd hij chef-staf van de secretaris-generaal van de NAVO en van 2008 tot 2012 was hij secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peter van Keulen

Peter is oprichter van public affairs bureau Public Matters.

Eerder werkte hij voor foodretailer Albert Heijn en een internationaal communicatiebureau. Hij begon zijn carrière in het Nederlandse parlement. Hij richtte de Nederlandse Vereniging voor Public Affairs Professionals op en geeft regelmatig trainingen, publiceert en geeft interviews over zijn vak. 

Voor Peter zijn onderhandelingen de sleutel tot succes voor effectieve beïnvloeding. Over kernargumenten, over bandbreedte van wat te geven & nemen, en over het belonen van de gesprekspartner in een dialoog. Nooit vanuit een onevenwicht in macht, altijd door de ander te respecteren.

Steun het De Witt Institute

Bij De Witt draait het allemaal om teruggeven. Leer, verdien, keer terug.

De DeWitt Foundation wordt gebruikt om organisaties en individuen zonder middelen te helpen deelnemen aan panelreviews, om gelegenheden te organiseren voor kennisdeling en voor de beurzen uit het beurzenprogramma.

Steun De Witt alstublieft bij het teruggeven! Neem contact met ons op om te zien hoe u kunt bijdragen.