Feike Sijbesma winnaar eerste Nationale Onderhandelprijs

‘Onderhandelen draait niet om winnen of verliezen, maar om het samenbrengen van partijen’

Feike Sijbesma is de winnaar van de eerste Nationale Onderhandelprijs. Dat heeft de Nederlandse Beroepsvereniging Voor Onderhandelaars (NLBVO) bekendgemaakt. De prijs is in het leven geroepen om het belang van onderhandelen in Nederland meer onder de aandacht te brengen. 
 
Het betreft een oeuvre-award. Feike Sijbesma won de prijs onder andere voor de onderhandelingen die hij voerde voor DSM, Philips, Lightyear en als corona-gezant voor de overheid. De jury, onder leiding van Marry De Gaay Fortman (partner en advocaat bij Houthoff), roemt Sijbesma voor zijn stijl die zich kenmerkt door actief te luisteren, ook wel ‘superluisteren’ genoemd. 
 
,,Feike luistert echt om het te begrijpen en daarbij kan hij zichzelf wegcijferen. Hij beschikt over een sterk kompas dat hem in staat stelt te navigeren door een complex speelveld. Het is een rolmodel en een goed voorbeeld van welke resultaten je kan bereiken als er kundige mensen aan de onderhandelingstafel aanschuiven”, aldus De Gaay Fortman.
 
,,Onderhandelen is luisteren en begrip hebben voor de andere kant. Het draait om het samenbrengen van partijen. De kunst zit ´m vooral in hoe je elkaar kunt verbinden. De Nationale Onderhandelprijs zou dan ook eigenlijk de Nationale Samenwerkingsprijs moeten heten”, aldus Feike Sijbesma.
 
Het is de eerste keer dat de Nationale Onderhandelprijs wordt uitgereikt. De prijs zal vanaf nu jaarlijks worden toegekend aan een persoon die bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken door een vernieuwende manier van onderhandelen.
 
Volgens Tim Masselink, voorzitter van de NLBVO, is het de hoogste tijd dat Nederland onderhandelen als een echt vak gaat zien. ,,Nederlanders zien onderhandelen vaak als een debat en denken dat kunnen we wel. Maar we zitten dan vol aannames en denken te weten wat de mensen aan de andere kant van de tafel willen, maar checken dat niet. Dat levert enorme misverstanden op. Dat zie je met tal van complexe dossiers op dit moment. Daar is voor Nederland nog een wereld te winnen om zo ook internationaal impact te maken”, aldus Masselink. 


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Tim Masselink, voorzitter van De Nederlandse Beroepsorganisatie Voor Onderhandelaars (NLBVO): 070 22 11 981
 
Over de NLBVO:
De Nederlandse Beroepsorganisatie Voor Onderhandelaars (NLBVO) zet zich in om Nederland effectiever te laten onderhandelen. De NLBVO vertegenwoordigt de belangen van professionele onderhandelaars in Nederland. De bij NLBVO aangesloten Geregistreerde Onderhandelaars komen uit zowel de publieke als private sector, NGO's en de wetenschap. Wat hen bindt is de gezamenlijke overtuiging dat men in Nederland effectiever kan en zal moeten gaan onderhandelen en samenwerken. Het is een platform waar professionele onderhandelaars elkaar vinden, kennis en ervaringen delen en zichzelf verder ontwikkelen.
Voor meer informatie, bezoek de NLBVO website en LinkedIn profiel.

Over de jury:
De jury van de Nationale Onderhandelprijs bestaat o.a. uit: Marry de Gaay Fortman (voorzitter), Ed Kronenburg (oud-ambassadeur in Beijing en Parijs), Hans Biesheuvel (oprichter van Ondernemend Nederland) en Stientje van Veldhoven (oud-minister voor Milieu en Wonen).

Persbericht (PDF)

Foto van de uitreiking (JPEG)